Besin alerjisi, tükettiğiniz bir gıdayı bağışıklık sisteminin zararlı olarak nitelendirmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bağışıklık sistemi yanlışlıkla zararlı olarak gördüğü bu maddeyi tehdit olarak algılar ve vücutta bir alerjik reaksiyon oluşur. Bağışıklık sistemi, vücudunuzun bu madde ile savaşması için antikorlar üretir. Yaşanan bu durumların neticesinde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar. Alerjik reaksiyonların ortaya çıkması beraberinde bir dizi belirtiyi de getirir. Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Besin alerjisinin hafif denilebilecek belirtileri olduğu gibi çok ciddi belirtileri de olabilir.
Besin Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Besin alerjisinin çok sayıda belirtisi bulunur. Ancak yaygın belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Ağızda karıncalanma veya kaşıntı,
- Kabarık, kaşıntılı kırmızı döküntü (kurdeşen),
- Kusma veya mide krampları,
- Nefes darlığı,
- Hırıltı,
- Tekrarlayan öksürük,
- Hapşırma veya kaşıntılı gözler (mevsimsel alerjiye benzer semptomlar),
- Karın ağrısı veya ishal,
- Baş dönmesi veya baygınlık hissi,
- Zayıf nabız,
- Yutma güçlüğü,
- Yüz, ağız, boğaz veya vücudun diğer bölgelerinde şişlik,
- Anafilaksi.
Bu belirtilerin aynı anda bir ya da birden fazlası sizde gelişebilir. Yukarıda belirtilen durumlardan herhangi birini yaşıyorsanız eğer biz alerji uzmanına görünmeniz gerekecektir. Bu belirtiler bazen hafif şiddetli olabilirken bazen de çok şiddetli olabilir. Hayati tehlike arz eden anafilaksinin hemen tedavisi edilmesi gereklidir. Hemen müdahale edilmeyen anafilaktik şok koma ya da ölüm gibi ciddi durumlara yol açabilir. Bir sonraki besin alerjisinin belirtileri ve etkileri bir sonraki oluşacak olan besin alerjisinin etkileri ile aynı olmayabilir. Besin alerjisinin sonraki etkileri bilmek mümkün değildir.
Besin Alerjisi Teşhisi ve Tedavi
Besin alerjisi belirtileri birini ya da daha fazlasını yaşadıysanız mutlaka bir alerji uzmanına görünmeniz gerekecektir. Alerjik reaksiyonun etkileri ciddi sonuçlara sebep olabileceği için vücudunuzda alerjik tepkimeye yol açan maddeyi tanımanız bu durumu yönetmenizi sağlayacaktır. Alerji uzmanı, birtakım test ve uygulamalar ile alerjen tespitini yapacaktır. Alerjik reaksiyona neden olan madde “alerjen” olarak adlandırılır. Alerjenin bulunması için deri testi yapılabilir. Bu testte; derinizin alt tabakasına alerjen olduğundan şüphelenilen madde enjekte edilir. Çok az miktarda enjekte edilen maddenin vücudunuzda bıraktığı ya da bırakacağı etki yakından gözlemlenir. 15 dakikalık bir gözlemin ardından uygulama yapılan bölgede bir değişiklik, kızarıklık, kabartı ve benzeri, oluşursa enjekte edilen madde alerjen olarak kabul edilir. Uygulama bölgesinden herhangi bir değişiklik yoksa başka bir şüpheli alerjen ile test devam ettirilir. Deri testinin tamamen doktor kontrolünde yapılması gereklidir. Deri testine göre kesinliği daha az olsa bazı durumlarda da kan testi yapılabilir. Yapılan kan testi ile IgE antikorlarının ölçümlenmesi yapılır. Deneyimli bir alerji uzmanı, tıbbi geçmişinizi ve belirtilerinizi baz alarak yapmış olduğu test ile kolay bir şekilde alerjen maddeyi belirleyip tanı koyabilir. Alerjen madde belirlendikten sonra tedavi kısmına geçilir. Besin alerjisinin kesin bir tedavisi şu an için yoktur. Ancak alerjen maddenin tanınması alerjinizi yönetme ve kontrol altına alma konusunda size yardımcı olacaktır. Alerji tedavisinde yapılabilecek en önemli şey reaksiyona neden olan alerjenden kaçmaktır. Beslenme listenizi, alerjik reaksiyona sebebiyet veren gıdadan ve o gıda kullanılarak oluşturulan ürünlerden arındırmanız besin alerjinizi kontrol altına almanızı sağlayacaktır. Alerji uzmanınız ile alerjinizi yönetecek ve kontrol altına alacak bir plan ve programı kolay bir şekilde yapabilirsiniz.