Yaz ayları yaklaşırken kilo kontrolü ve sağlıklı beslenme ön plana çıkar. Oldukça popüler ve lezzetli bir Güney Afrika tohumu olan kinoa, yaygın tahıllara çok yakın özellik ve tatlara benzer bir yalancı tahıl biçiminde de bilinir. Çok fazla insan kinoayı su, protein, karbonhidrat ve lif içermesinden kaynaklı olarak tüketilmesi elzem olan bir süper besin şeklinde tanımlar. Bunun yanı sıra kinoa tohumu yüksek kalsiyum ve düşük sodyum, demir ve potasyum içermesinden kaynaklı olarak herhangi bir diyeti daha besleyici ve sağlıklı parçası hale getirir. Fakat bazı bireyler için kinoa ile beslenmek ciltte kaşıntı ve kızarıklığa, mide ağrılarına, kurdeşenlere ve diğer yaygın alerji semptomlarına sebebiyet verebilir. Tohum ve kaplamaları, bahsedilen bu semptomları tetikleyecek saponin bileşiğini içermektedir. Bu noktada saponin duyarlılığınız ya da kinoaya alerjiniz varsa, bu durum sağlıklı beslenmeyi kaçırdığınız anlamına gelmez. Tohum üzerindeki kaplamalardan kurtulmak için kinoayı yıkayabilir ya da öteki sağlıklı tahıllara bir şans verebilirsiniz.
Kinoa Tohumuna Karşı Alerji Semptomları Nelerdir?
- Egzama
- Kusma
- İshal
- Kaşıntı
- Karın ağrısı
- Mide bulantısı
- Akciğerlerde, ciltte ve sindirim iltihaplanma
- Öksürük, hırıltı, nefes darlığı, göğüste sıkışma gibi astım benzeri semptomlar
Herhangi bir alerjende olabileceği gibi, kinoa tohumuna karşı da kayda değer bir alerjen reaksiyonu yaşayabilirsiniz. Bu belirtiler ise şu şekildedir:
- Soluk cilt
- Düşük kan basıncı
- Nefes alamama
- Yüksek kalp hızı
Saponin Alerjisi Nedir?
Çoğu insan kinoa yedikten sonra kinoa alerjisi ya da intoleransı bulunduğunu bildirmiştir. Bunun sebebi çoğu zaman kinoanın kaplamasında yer alan, saponin adı verilen kimyasaldır. Bazı insanlar bir süre kinoa yedikten sonra kinoa intoleransı veya alerjisi olduğunu bildirmiştir. Bunun nedeni genellikle kinoanın kaplamasında bulunan bir kimyasal olan saponindir. Yapılan araştırmalar, olası kanser risk oranlarını azaltmayan yardımcı olabileceğini açıklamaktadır. Kinoa tohumunda bulunan oksalat veya proteinlere tepki olarak intolerans ya da alerji semptomları da gelişim gösterebilir.
Saponin, kinoa bitkisini böcek ve mantar saldırılarına karşı koruyan sabunlu ve acı bir maddedir. Bunun yanı sıra çoğu bireylerde başta tahriş olmak üzere diğer sorunlara sebebiyet verebilecek toksinler içermektedir. Toksisite ölçeği düşük olsa dahi, çoğu bireylerce bileşiğe duyarlı olabilir.
Saponin alerjesine sahipseniz, tohumları dikkatli ve iyi yıkadığınız vakitte kinoa tohumunu beslenme düzeninize dahil edebilirsiniz. Kinoayı en az 30 dakika suda bekletin ve pişirmeden önce birkaç sefer temiz su ile durulayın. Bu, saponin barındıran doğal kaplamaların temizlenmesine yardımcı olacaktır.
Kaçınılması Gereken Gıdalar Ve Kinoa İkameleri
Kinoa alerjiniz bulunduğu takdirde, semptomlardan korunmak adına kinoa ve çapraz reaktif yiyecekler içeren yiyeceklere dikkat etmelisiniz. Bir öneri olarak kinoayı öteki sağlıklı tahıl fraksiyonlarıyla değiştirebilirsiniz.
Çapraz Reaktif Gıdılar
Kinoa tohumu; pazı, ıspanak ve pancarla aynı aileye aittir. Bu ilişkiye bağlı olarak kinoa için pazı alerjisinde ortaya çıkabilen benzer alerjik semptomlarla karşılaşabileceğiniz anlamına gelir.
Kaçınılması Gereken Yiyecekler
Çekirdeğine alerjiniz varsa kinoa ve kinoa tabanlı yiyeceklerin tüketiminden kaçınmalısınız. Bu yiyecekler içerisinde spesifik olarak kahvaltılık gevrekler, çorbalar, pilav ya da bazı unlar gibi kombinasyon yemekler mevcuttur.
Söz konusu saponin hassasiyeti olduğunda, uzak durulması gereken yiyecek listesi uzar gider. Saponin;
- Nohut
- Amaranth tohumları
- Barbunya fasulyesi, yer fıstığı, lacivert fasulye dahil baklagillerde bulunur.
Kinoa tohumuna benzer yiyecekler;
- Yulaf
- Mısır
- Arpa
- Kuskus
- Çavdar şeklinde sıralanabilecek olup, kinoa tüketmediğiniz taktirde sizlere ihtiyacınız olan birçok tohum alşternatiflerini seçenek olarak sunabilmektedir.
Bu besinleri beslenme düzeninizden bir anda eklemek veya çıkarmak sizleri zorlayabilir. Bazı tohum ya da fasülyeleri tükettiğinizde, bu besinleri tüketmeyi tamamen bırakmak mı yoksa kontrollü bir şekilde yemeye özen göstermek mi istediğinize karar vermelisiniz. Bunun için besin tüketiminden sonra vücudunuzda gözlemleyeceğiniz olası semptomların ölçütü sizlere referans olacaktır.