Susamın, sağlığa pek çok yararı vardır. Susam, iyi bir lif kaynağı, kan basıncının düşmesine yardımcı olan, kemik sağlığını destekleyen, B vitamini bakımından zengin, kolesterolü düşürebilen, bitkisel bir protein kaynağıdır. Susam bitkisinin yenilebilir tohumları, unlu mamullerden suşiye kadar dünya mutfaklarında çok yaygın bir şekilde kullanılan bir besindir. Ancak bazı kişiler, susama karşı alerjik reaksiyon geliştirebilir. Susama alerjisi olan kişi susama maruz kaldığında, susamda bulunan proteinler kişinin bağışıklık sistemi tarafından üretilen immünoglobulin E (IgE) antikorlarına bağlanır. Bu durum alerjik reaksiyon yaşanmasına sebep olur.
Susam Alerjisinin Belirtileri
Susam alerjisinin belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Bazı kişilerde belirtiler hafif olabilirken bazı kişilerde ise hayati risk oluşturan belirtiler olabilir. Susam alerjisinin belirtileri genellikle susama maruz kaldıktan kısa süre sonra başlar.
Susam alerjisinin belirtileri şunları içerir:
- Mide bulantısı,
- Kusma,
- İshal,
- Kurdeşen,
- Karın ağrısı,
- Öksürme,
- Boğuk ses,
- Boğazda veya ağızda kaşıntı,
- Yüzde kızarıklık,
- Şişme.
Susama şiddetli reaksiyon gösteren bir kişi anafilaksi yaşayabilir. Anafilaksi, acil tıbbi müdahale gerektiren, yaşamı tehdit eden bir reaksiyondur.
Anafilaksi belirtileri ise şunları içerir:
Nefes darlığı,
Bayılma,
Hızlı kalp atımı,
Kalp durması,
Baş dönmesi.
Susam Alerjisinde Kaçınılması Gerekenler
Susam alerjisi olan kişilerin çok sayıda besinden uzak durması gerekir. Susam çok yoğun kullanılan bir besindir. Unlu mamullerde, simitlerde ve daha pek çok yiyecekte susam bulunur.
Susam içeren ve içerebilecek kaçınmanız gereken bazı besinler şunlardır:
- Susam taneleri,
- Susam yağı,
- Tahin,
- Ekmek, galeta, hamburger ekmeği, sandviç ekmeği ve simit gibi pişmiş ürünler,
- Susam yağı içeren Asya yemekleri,
- Müsli ve granola gibi tahıllar,
- Galeta unu,
- Sosis gibi işlenmiş etler,
- Kek veya baklava,
- Margarin,
- Suşi,
- Humus,
- Susamlı çubuklar,
- Tortilla, pide ve simit cipsi
- Et suyu, turşular, soslar ve soslar
- Falafel,
- Bazı çorbalar,
- Vejetaryen burgerler,
- Bitki çayları dahil otlar,
- Aromalı pirinç, erişte, risotto, şiş kebaplar, güveçler,
- Enerji ve protein barları,
- Tuzlu kraker, helva, şeker ve pirinç kekleri gibi atıştırmalık yiyecekler
Susam içerebilecekleri için susam alerjisi olan kişilerin aşağıdaki ürünleri kullanırken de dikkatli olmasında fayda vardır:
Makyaj malzemeleri,
İlaçlar,
Takviyeler.
Etiketlerde susam yerine kullanılabilecek isimler ise şunlardır:
Benne, benne seed veya benniseed,
Gingelly veya gingelly yağı,
Tohumlar,
Sesamol veya sesamolina,
Sesamum indicum,
SIM sim.
Susam Alerjisinin Teşhisi ve Tedavisi
Susam alerjisi belirtilerini yaşadıysanız bir alerji uzmanı ile görüşerek susam alerjinizin olup olmadığından emin olabilirsiniz. Alerji uzmanları, bir alerjinin teşhisinde en net tanıyı ortaya koyabilecek kişilerdir. Alerji uzmanınız belirtilerinize ve mevcut durumunuza göre uygun testi yapacaktır. Alerji uzmanınızın yapacağı testler durumunuza göre değişkenlik gösterebilir. Genellikle besin alerjilerinde deri delme testi ve kan testi yapılır. Alerjinizi teşhis etmek için kullanılacak yöntemi alerji uzmanınız size uygun bir şekilde seçecektir. Susam alerjisinin en etkili tedavi susam ve susam içeren tüm besinlerden ve malzemelerden uzak durmanız olacaktır. Alerjene olan maruziyeti ortadan kaldırmanız alerjik reaksiyon geçirme olasılığını da en az seviyeye indirecektir. Ancak bazı durumlarda alerjenden uzak durmak çok da kolay olmayabilir ve farkında olmadan alerjene maruz kalabilirsiniz. Susam alerjisinin hafif belirtilerini ortadan kaldırmak için alerji uzmanınız size antihistaminik ilaçlar önerebilir. Alerji uzmanınız aynı zamanda susam alerjisinin şiddetli belirtilerinde kullanılabilmesi için adrenalin oto enjektör reçete edebilir. Adrenalin oto enjektörün kullanım detayları hakkında ayrıntılı bilgiyi alerji uzmanınız size verecektir.