Yağ Yakan Besinler Nelerdir, Diyette Nasıl Tüketelim

Yağ Yakan Besinler Nelerdir, Diyette Nasıl Tüketelim?

Zayıflama sürecine mucizevi bir şekilde etki edecek hiçbir yiyecek yoktur. Ya da bir yiyecek spesifik olarak bir bölgedeki yağları yakmaz. Yağ kaybı, aldığınızdan fazla kalori harcadığınızda meydana gelen bir durumdur. Kişiye uygun bir beslenme ve fiziksel aktivite planı yağ kaybını sağlar. Yağ yakan besinler ise metabolizmayı hızlandıran, tokluk hissinin uzun sürmesini sağlayarak yağ kaybına destek sağlayan besinler için kullanılan bir terimdir. Bu yazımızda, bu besinlerden bazılarını sizler için yazdık.

Yağlı Balıklar

Balık, yüksek kaliteli protein kaynağıdır. Protein de tokluk hissinin uzun sürmesin, sağlar ve metabolizmanın hızını artırır. Yağlı balıklar, vücutta oluşan enfeksiyonu azaltmaya yardımcı olan omega-3 yağ asitleri içerir. Somon, sardalya, uskumru ve diğer yağlı balıklar, içerdikleri sağlıklı yağlarla beslenme listelerinde olması gereken besinlerdir. Somondaki çoklu doymamış yağ asitleri ve mineraller, bu besini ideal b,r besin haline getirir.  Ayrıca, ruh hali ve stres düzenlemesine yardımcı olabilecek günlük B6 vitamininizin %25’ini alırsınız.
Haftada 2-3 porsiyon balık tüketimi önerilir. Konserve balıklarda ise tüketilen miktar 180 gramı geçmemelidir.

Yumurta

Yumurtanın, protein açısından zengindir ve tok tutucu etkisi vardır. Kahvaltıda yediğiniz yumurta, sizi günün ilerleyen saatlerinde de tok tutabilir. Yumurta aynı zamanda, yağ metabolizmasında görevli olan kolinin en iyi kaynaklarından biridir. Bir adet yumurta, yarım porsiyon et ve et ürünlerine eşdeğerdir. Sağlıklı bireyler haftada 2-4 kere, kalp damar hastaları da haftada 1-2 kere yumurta tüketebilirler.

Baklagiller

Baklagiller, iyi bir lif ve protein kaynağı olmalarının yanı sıra doyurucu özelikleri de vardır. Mercimek, nohut, bakla, fasulye, börülce baklagillerden bazılarıdır. Mercimek içindeki lif ve dirençli nişasta ile öğünler arasında daha az kalori tüketmenize yardımcı olabilir. Nohut, lif ve bitki bazlı proteinlerin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlar ve şişkinlik yaratan minerallerle doludurlar.

8-10 yemek kaşığı pişmiş kuru baklagil bir porsiyon olarak kabul edilir. Haftada 2-3 kere baklagil tüketimi tavsiye edilir.

Kabuklu Yemişler ve Yağlı Tohumlar

Fındık, ceviz, badem, kaju, susam gibi yiyecekler; sert kabuklu yemiş/yağlı tohum olarak adlandırılır. Bu besinler; protein, vitamin, yağ ve B grubu vitaminler bakımından zengindir. Özellikle badem, güçlü bir protein kaynağıdır ve metabolizma üzerinde olumlu etkileri vardır. Ceviz, tekli doymamış açısından zengindir. Bu besinler, tok tutucu etkisiyle kilo kaybına olumlu etkide bulunur.

Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmede günlük miktar;  fındık ve badem için 20 adet  veya cevizde 3 adet  olmalıdır.

Yüksek Lifli Besinler

Yüksek lifli besinler, kilo verme sürecinde yardımcı olabilecek besinlerdir. Örneğin yaygın olarak tüketilen yulaf ezmesinde bol miktarda diyet lifi vardır; yulaf önemli miktarda çözünür lif olan beta glukan içerir. Çavdar da tokluğu artırarak kilo kaybını destekler. Yulaf ve çavdar için günlük en az 30 gram tüketim önerilir.

Avokado 

Tekli doymamış yağ açısından zengin olan avokado, magnezyum, potasyum ve mineraller içerir. Bu sayede, şişkinliği önler, kilo vermeye yardımcı olur ve besinlerin hücreler tarafından daha iyi emilmesi için enzimleri harekete geçirir. İçerdiği yağlar ve lif ile uzun süre tokluk hissi sağlar. Avokado, yüksek kalorili olduğu için dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Günlük ortalama 40-50 gram avokado tüketimi önerilir.

Beyaz Çay

Beyaz çayın yağın atılmasına yardımcı olan özellikleri vardır. Günlük 2 kupa şekersiz tüketilmesi önerilen beyaz çay, yağın parçalanmasını hızlandırır ve yağ hücrelerinin oluşumunu bloke eder.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağında bulunan MCT, yağın yakılmasını destekler. Ayrıca, açlığı bastırarak uzun süre tokluk hissi verir. Hindistan cevizi yağını yiyecek ya da içeceklerinize günlük 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde ekleyebilirsiniz.

Baharatlar 

Yiyecekleri mümkün olduğunca otlar ve baharatlarla tatlandırın. Baharatlar, yiyeceklere lezzet verir, tuzdan kaçınmanıza yardımcı olur ve şişkinliği azaltır. Ayrıca, birçoğunun hafif idrar söktürücü etkileri vardır ve fazla suyu dışarı atmanıza yardımcı olur. Araştırmalara göre, acı biberleri acı yapan bileşik olan kapsaisin, metabolizma hızını artırabilier, bu da kilo kaybını destekler. Tarçın, vücut kompozisyonunu değiştirdiği ve insülin duyarlılığını iyileştirdiği kanıtlanmış polifenoller adı verilen güçlü antioksidanlar içerir; yani kan şekerini sabit tutar, açlığa neden olan ani yükselmeleri ve çökmeleri önler.

Zerdeçal

Zerdaçalın enflamasyonu azaltmaya yardımcı olan ve yağ dokusunun büyümesini önleyen özelliği vardır. Zerdaçalın bu gücünün aktif bileşen olan kurkuminden geldiğine inanılıyor. Kurkumin en etkili anti-inflamatuar besinlerden biridir. Enflamasyonla savaşırken vücudunuzun kilo vermesi daha zor olduğundan, anti-inflamatuar zerdeçalı diyete eklemek kilo verme hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur. Taze veya toz zerdeçal, zerdeçal haplarından daha etkilidir. Zerdeçal kökü için yarım santimlik bir parça günlük tüketim için yeterlidir.Bunun eş değeri ise 1/4 çay kaşığı toz zerdeçaldır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir